

Nu blir det skinkstek i lergryta.
- Både nyttigt och gott.
Tillagning av recept
- Blötlägg lergrytan i kallt vatten i minst 20 minuter eller använd en stekgryta.
- Skala och skär morötter, lök och äpple i mindre bitar.
- Torka ur lergrytan. Lägg i köttbiten och lägg på inggredienserna.
- Häll över ca 3 dl vatten och två köttbuljongtärningar.
- Krydda med dragon och timjan.
- Ställ in grytan i kall ugn och sätt den på 200 grader.
- Låt skinkstek stå i ugnen i 2 timmar.
- Ca en timme innan köttet är klart kan du börja förbereda tillbehör som potatis och grönsaker.
- Ta ut steken och ta upp den ur grytan. Lägg på en bit folie och slå in den.
- Gör ev. sås genom att blanda ut vetemjöl och mjölk i ett glas. Häll över allt i lergrytan i en kastrull eller sätt stekgryan på spisen och tillsätt mjölkredningen under omrörning. Låt koka upp och koka i 5 minuter. Tillsätt under tiden soja, gele salt och peppar. Samt ev. svamp efter smak och tycke. Smaka av såsen med salt, gele och vitpeppar.
- Sila upp såsen i en annan kastrull och håll den varm till servering.
- Skär upp skinksteken i skivor och lägg på fat. Slå lite sås överoch servera med grönsaker, potatis, sås och gele.
Recept från www.receptfavoriter.se